Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4

Škoda Octavia Combi je oblíbeným rodinným autem. Populární je především s naftovým motorem 2.0 TDI, který je nejen nadprůměrně úsporný, ale i poměrně silný. Ještě lépe na tom je verze, která by se dala nazvat snem českých rodin. Jde o vůz Škoda Octavia Combi čtvrté generace (IV) v provedení RS 2.0 TDI 4x4. Zachovává si totiž praktičnost a úspornost běžné verze, ale přidává k tomu více výkonu, sportovnější podvozek a pohon všech kol. Díky všestrannosti může konkurovat například i novým prémiovým vozům BMW 320d xDrive Touring, Audi A5 Avant 2.0 TDI Quattro nebo Mercedes-Benz C 220 d kombi. Octavia sice patří do nižší střední třídy, ale díky svým štědrým rozměrům se velikostně blíží i zástupcům střední třídy. V modernizované čtvrté generaci (2024) už se verze s tímto pohonem bohužel nenabízí.

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4

Octavia RS 4x4 má oblíbený naftový čtyřválec 2.0 TDI

Škoda Octavia RS 2.0 TDI 4×4 čtvrté generace ve svých útrobách ukrývá přeplňovaný čtyřválec o objemu 2.0 litru. Jde o jednu z nejpopulárnějších jednotek této kategorie. Produkuje výkon 200 koní při 3600 ot./min. a točivý moment 400 Nm při 1750 ot./min. S motorem spolupracuje sedmistupňová dvouspojková převodovka DSG. Aktivní pohon všech kol typu Haldex 5. generace reaguje na aktuální stav vozovky.

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4

Octavia RS je rychlé, ale zároveň úsporné auto

Ačkoliv jde o velký kombík s naftovým motorem, z 0 na 100 km/h zrychlí za úctyhodný čas 6.8 sekundy. Maximální rychlost je 238 km/h. Zrychlením tak překonává všechny prémiové konkurenty zmíněné v prvním odstavci. K tomu Octavia RS 2.0 TDI přidává ukázkovou spotřebu. Umí jezdit za méně než 5 l/100 km, při dynamické jízdě se dá držet pod 7 l/100 km. Výhodou je i velká nádrž o objemu 55 litrů, díky ní naftová Octavia RS na jedno natankování ujede i přes 1000 kilometrů.

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4

Škoda Octavia Combi RS IV má nadprůměrně objemný kufr

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4 (IV) má nadprůměrně objemný kufr, který posádce dává k dispozici 640 litrů, po sklopení sedadel dokonce 1700 litrů. To znamená, že prémiové konkurenty výše poráží nejen v dynamice, ale i v praktičnosti, což je devízou většiny Škodovek. Zajímavou alternativou může být ještě VW Golf Variant GTD ze stejné rodiny, ovšem ten nedisponuje pohonem 4×4. Cupra Leon Sportstourer 2.0 TDI je slabší a nemá pohon všech kol. Kia v podobné výkonnostní kategorii nabízí ProCeed GT, ale ten má benzinový motor s vyšší spotřebou. To nám jasně ukazuje, jak ojedinělým typem auta Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4 je.

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4

Škoda Octavia 4. generace může mít adaptivní podvozek DCC

Kusy se základní výbavou mají klasický podvozek, který bývá velmi chválen, ale oblíbenější je ten s adaptivními tlumiči DCC. U toho lze měnit jeho tuhost, takže v komfortním režimu je Octavia RS poměrně pohodlným autem, v tom sportovním jde o obratného společníka, který miluje rychlou jízdu po zakroucených okreskách.

Škoda Octavia Combi RS 2.0 TDI 4×4

Přejít zpět