Druhá generace Audi S7 je dokonalým dálničním křižníkem

Audi A7 je pro většinu fanoušků Ingolstadtské značky snem. Nejde o tuctový sedan typu A6, ale stylové čtyřdveřové coupé, které svou praktičností zmíněný sedan dokonce překonává. Renomovaní novináři z celého světa na tento model pějí hlavně chválu, dvojnásob to platí pro sportovněji střiženou variantu S7, a to i pro druhou generaci, která už nemá 4.0-litrový V8 s dvojicí turbodmychadel (TFSI), nýbrž 3.0-litrový šestiválec TDI. Ten je dopovaný nejen turbodmychadlem, ale i elektrickým kompresorem. Zamilujete si ho díky působivé dynamice, ale i bezkonkurenční spotřebě.

Druhá generace Audi S7 je dokonalým dálničním křižníkem

Audi S7 sází na dravý design, vypadá jako civilnější R8

Komu Audi S6 připadá příliš usedlé, pro toho je jako stvořený model S7 Sportback využívající stejnou techniku. Ta je zaobalena ve stylovější karoserii, které vévodí dominantní příď, ale i exoticky svažující se záď ve stylu coupé. A vedle S6 přiváží i další výhodu v podobě kufru. Ten se otvírá jako u liftbacků, tedy i s oknem, díky čemuž je vstupní otvor do 535-litrového zavazadelníku mnohem větší. Po sklopení sedadel se kufr rozroste na 1390 litrů.

Druhá generace Audi S7 je dokonalým dálničním křižníkem

Už nemá benzinový osmiválec, ale i naftový šestiválec si zamilujete

První generace Audi S7 byla poháněna mocným benzinovým osmiválcem s dvojicí turbodmychadel, který můžete znát pod označením 4.0 TFSI V8. Ten dosahuje výkonu 450 koní a točivého momentu 550 Nm (před faceliftem 420 koní). V druhé generaci už se tento agregát neobjevuje, nahradil ho šestiválec 3.0 TDI, tedy naftový V6 s turbodmychadlem a elektrickým kompresorem. Ten dává k dispozici výkon 344 koní při 3850 ot./min. a točivý moment 700 Nm při 2500-3100 ot./min. (některé kusy mají 349 koní). S šestiválcem S7 Sportback zrychlí z 0 na 100 km/h za 5.1 sekundy, takže o 4 desetiny pomaleji než s 4.0 TFSI. Ale nezoufejte, vynahradí to bezkonkurenční spotřebou. Zatímco 3.0 TDI umí jezdit za 7 l/100 km, u 4.0 TFSI počítejte klidně s dvojnásobkem. 

Druhá generace Audi S7 je dokonalým dálničním křižníkem

O komfort a stabilitu při rychlé jízdě se stará vzduchový podvozek

Audi S7 patří k těm nejkomfortnějším autům v kategorii. Může za to nejen útulný interiér s výbornými sedadly, ale i dokonale naladěný podvozek, jenž je za příplatek vzduchový. Tomu sekunduje kvalitní odhlučnění. Zmínit si zaslouží čtyřkolka Quattro, která se řadí k těm nejschopnějším na trhu. S tímto pohonem spolupracuje osmistupňová automatická převodovka Tiptronic, ta je měničová, nikoli dvouspojková.

Druhá generace Audi S7 je dokonalým dálničním křižníkem

Historie Audi A7 Sportback

Koncept Audi Sportback byl odhalen roku 2009 na autosalonu v Detroitu, kde se těšil velké oblibě. O rok později byl představen sériový vůz Audi A7 Sportback. První generace se vyráběla až do roku 2017, o 3 roky dříve prošla faceliftem. Roku 2017 dorazila druhá generace, ta je prodávaná doposud. Základ tvoří několik motorizací A7, sportovnější touhy naplní S7, králem tohoto modelu je RS 7 s výkonem přes 600 koní. Druhé generaci tvoří konkurenci hlavně vozy BMW řady 8 Gran Coupé a Mercedes-Benz CLS/GT 4-Door Coupé.

Druhá generace Audi S7 je dokonalým dálničním křižníkem

Přejít zpět