Mercedes-Benz třídy V

Historie Mercedesu třídy V (známý i jako Vito, Viano) sahá až do roku 1996. Od té doby se těší velké oblibě, přičemž jde o hlavního konkurenta pro taktéž velmi populární Volkswagen Transporter, ze kterého vychází i Caravelle či Multivan. Aktuálně je v prodeji čtvrtá generace, která je k dispozici i jako zatím nepříliš prodávaný elektromobil. Třída V je známá pro svou všestrannost, narazit můžete jak na klasické dodávky, tak obytné vozy s až čtyřmi místy ke spaní.

Mercedes-Benz třídy V

První generace třídy V s označením W638 se vyráběla v letech 1996 až 2003

První generace W638 byla vyráběna v letech 1996 až 2003. Dnes už ji na silnici často nepotkáte, ale stále jde o vyhledávanou klasiku, když se v inzerci ukáže hezký kus, okamžitě zmizí. Pod kapotou této generace se objevilo mnoho zajímavých motorů. Jeden z nich má motorizace V 280, která ve svých útrobách ukrývá 2.8-litrový VR6 původem od Volkswagenu. Málokdo ví, že už první generace byla nabízena jako elektromobil, avšak se skromným dojezdem 170 kilometrů, jeho maximální rychlost je taktéž poměrně nízkých 120 km/h, nosnost čítá 600 kilogramů.

Mercedes-Benz třídy V

Druhá generace W639 v úpravě Brabus má 6.0-litrový V8

Druhá generace třídy V se vyráběla v letech 2003 až 2014. V mnohém jde o opravdu unikátní osobní dodávku. Ta nejenže sloužila jako taxi v Londýně, ale do rukou si ji vzali i odborníci ze společnosti Brabus. Ti pod kapotu namontovali nejen 4.3-litrový V6, ale i 6.0-litrový V8. Ten má výkon 426 koní a točivý moment 621 Nm, což stačí ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 6.2 sekundy a k maximální rychlost 245 km/h. Díky tomu se může řadit mezi jedny z nejrychlejších dodávek historie. Druhá generace Véčka byla k mání i v dobrodružném provedení Marco Polo.

Mercedes-Benz třídy V

Třetí generace Mercedesu W447 se vyrábí nepřetržitě od roku 2014

Třetí generace Mercedesu třídy V s označením W447 se vyrábí už od roku 2014. V té době šlo nejen o nástupce oblíbené užitkové/osobní dodávky, ale i MPV, které je známé pod názvem třída R. Ze schopného dělníka se tak v některých specifikacích stalo opravdu luxusní auto, které je ideálním rodinným společníkem. První facelift proběhl v roce 2020, druhý o 3 roky později. Po předchozích pokusech o elektrickou dodávku je konečně k dispozici i elektromobil s velkou baterií o kapacitě 100 kWh, která zajišťuje solidní dojezd na jedno nabití, a to 350 kilometrů (WLTP). eVito Tourer ujede dokonce až 421 kilometrů.

Zatím vám elektromobilita nevoní? Nevadí, protože třetí generace třídy V je k mání i s osvědčenými spalovacími motory. Ten nejoblíbenější má objem 2.1-litru, je dostupný v mnoha výkonnostních variantách a doplňuje ostatní agregáty o objemech 1.6, 1.7 a 2.0 litru.

Mercedes-Benz třídy V

Třída V jasně dokazuje, že i dodávka může být luxusním autem

Mercedes-Benz třídy V jasně dokazuje, že i osobní dodávka může být luxusním autem. Véčko, chcete-li Vito nebo Viano je autem mnoha tváří, které se nezalekne žádného úkolu. I díky tomu jde o jednu z nejpopulárnějších dodávek na světě.

Mercedes-Benz třídy V

Mercedes-Benz třídy V

Přejít zpět