Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

„Auto, jaké už nikdy nevznikne? Vždyť je tady SL R232“, říkáte si. Bohužel, je to složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Mercedes donedávna vyráběl nespočet coupé/cabrioletů/roadsterů, což už není realitou. Když jste chtěli malý sportovní roadster, ještě nedávno jste si mohli koupit SLK. Roadster jako luxusní sportovní GT? Ideálem bylo SL. Kdo tíhnul k supersportům, volbou byl model AMG GT dostupný s pevnou i stahovací střechou. S dvojicí střech byl k dispozici také nejluxusnější zástupce S Coupé/Cabriolet. Všechny zmíněné modely se nyní smrskly pod jeden, respektive dva modely: čtyřmístné SL a druhou generaci AMG GT, která z SL vychází. Tento vůz se snaží kombinovat vše, což se mu daří skvěle, avšak v jednotlivých disciplínách už nevyniká tak jako předchůdci. Dvojnásob to platí pro S Coupé/Cabriolet, jedno z nejluxusnějších dvoudveřových aut světa. Takové auto, minimálně se spalovacím motorem, už v Mercedesu nikdy nevznikne.

Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

Mercedes S Cabriolet je výjimečnější, než by se na první pohled mohlo zdát

Předchůdcem Mercedesu S Coupé/Cabriolet generace C217/A217 je model CL C216. Ten se nevyráběl se stahovací střechou, což platí i pro starší C215 nebo C140 z 90. let. To znamená, že S Cabriolet je v řadách Mercedesu velmi výjimečným autem. Vyráběl se v letech 2014 až 2020 (facelift 2017). Hlavní konkurencí tehdy byly vozy BMW řady 8 Cabriolet, Bentley Continental GT Convertible, ale i Rolls-Royce Dawn.

Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

Nejoblíbenější jsou verze S 63 od AMG

Základ nabídky tvořilo provedení S 500/550. Kdo chtěl nejlepší jízdní vlastnosti, sáhnul po S 63 od AMG, přičemž toto oddělení dělalo i prestižní motorizaci S 65 s dvojitě přeplňovaným dvanáctiválcem. Absolutní luxus pak poskytuje Maybach S 650. AMG S 63 před modernizací disponuje 5.5-litrovým V8 BiTurbo, jehož 585 koní pohánějících zadní kola z něho dělá opravdovou bestii. My se dnes zaměříme na AMG S 63 po faceliftu, to dostalo menší 4.0-litrový V8 BiTurbo, který má o 27 koní vyšší výkon. Produkuje stádo 612 koní při 5500-6000 ot./min. a točivý moment 900 Nm při 2750-4500 ot./min. Díky propracovanému pohonu všech kol je modernizované eSko bezpečnější u limitu, za což vděčí i aktivnímu vzduchovému podvozku, který zajišťuje nejen ovladatelnost, ale hlavně absolutní komfort. Pro kombinaci sportu a pohodlí ho renomovaní novináři v dobových testech označovali za jedno z nejlepších aut na světě.

Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

4.0-litrový V8 BiTurbo M177 je označován za jeden z nejlepších motorů

4.0-litrový osmiválec od Mercedesu nese označení M176, M177 a M178. První zmíněný je montován do standardních modelů, třetí se pak nastěhoval pouze pod kapotu AMG GT a exkluzivního Aston Martin Valhalla. M177 je velmi rozšířený, jelikož Mercedes ho dodává i Aston Martinu do všech aktuálních modelů. Tento motor je vyzdvihován především pro svůj charakter. Má sílu v širokém spektru otáček a ochotně se nechává vytáčet až do omezovače, což se o mnohých konkurenčních motorech říct nedá.

Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

S 63 Cabriolet se dynamikou vyrovná supersportovním autům

Ačkoliv jde o velký cabriolet s délkou přes 5 metrů, dynamikou dýchá na záda mnohým supersportovním autům. Z 0 na 100 km/h zrychlí za 3.5 sekundy a dosahuje maximální rychlosti až 300 km/h, kde zasahuje omezovač. A nevděčí za to jen silnému motoru, ale i propracované devítistupňové převodovce AMG Speedshift MCT a aktivnímu pohonu všech kol 4Matic+.

Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

Luxusní cabriolet od Mercedesu byl, je a bude vzácností

Mercedes-Benz S Cabriolet je výjimečným autem, ať už zvolíte jakoukoliv motorizaci. Luxusních cabrioletů je jako šafránu všeobecně, obzvláště pak od Mercedesu. Ve verzi AMG má stylovou karoserii o rozměrech velkých limuzín, motor hodný supersportů a podvozek z říše divů. To vše a ještě více z něho dělá jedno z aut, které se na dobro zapsalo do historie automobilismu.

Auto, jaké už nikdy nevznikne aneb Mercedes třídy S Coupé/Cabriolet

Přejít zpět