Mercedes třídy G – Offroad, který ovlivnil historii lidstva

Offroad, kategorie automobilů, která nejvíce ovlivňovala historii lidstva. Tato auta pomáhala vyhrávat války, přepravovat cenné předměty neprostupnou krajinou, nebo stavět ty nejzajímavější budovy světa. Vzniklo tak mnoho ikonických vozů, zmínit si zaslouží třeba Jeep Willys, Toyota Hilux, Land Rover Defender, ale i Mercedes-Benz třídy G. Géčko se vyrábí již od roku roku 1979, patří mezi největší legendy automobilismu.

Mercedes třídy G – Offroad, který ovlivnil historii lidstva

Třída G měla být vojenským speciálem, ale je i závodním strojem a osobním offroadem

Mercedes-Benz třídy G vznikl na popud íránské armády, která si objednala 20 000 vojenských offroadů. Vývoj započal 7 let před představením, a to za spolupráce s rakouskou firmou Steyr Daimler Puch. Naneštěstí byla objednávka po pádu režimu šáha Rézy Páhlavího zrušena, to však tehdejší Daimler-Benz nezastavilo, protože vývoj byl již v pokročilém stádiu. Automobilka tak model uvedla na běžný trh, což slavilo úspěch. Nakonec se povedly zajistit i armádní dodávky, konkrétně do řecké, argentinské a americké (USA) armády. Zajímavostí je, že s Géčkem se počítalo i v řadách domácí německé armády, ale z toho nakonec sešlo. Dobrá pověst u vojáků zvyšovala zájem veřejnosti, což ještě zvýraznilo vítězství ve slavném závodě Rallye Paříž-Dakar 1983, kdy modifikovanou verzi 280 GE do cíle dovezla dvojice Jacky Ickx a Claude Brasseur. Ještě o 3 roky dříve popularitu zvedlo představení nového papamobilu 230 G, jenž byl založený na kabrioletu třídy G. Slavnostní předání Janu Pavlovi II. proběhlo během jeho cesty po Německu.

Mercedes třídy G – Offroad, který ovlivnil historii lidstva

Luxusně zaměřená varianta s označením W463 vznikla roku 1989

První luxusní verzí bylo provedení z roku 1989 označované jako W463, to se stalo jednou z vlajkových lodí značky. Pracovní W460 byla následně přejmenována na W461. První generace s několika modernizacemi se prodávala až do roku 2018, a to i navzdory tomu, že v roce 2007 ji měl nahradit model GL, avšak zastánci poctivého offroadu třídy G to automobilce rozmluvili. Velmi zajímavým krokem bylo zavedení sportovně střižené varianty s označením 55 AMG, a to roku 1999. Využívala 5.4-litrový V8 s výkonem 354 koní, později se pod kapotu nastěhoval kompresor zvyšující výkon na 500, následně 507 koní. Nástupcem bylo G 63 AMG s 5.5-litrovým V8 BiTurbo, jenž dával k dispozici 536 až 571 koní. Pravděpodobně tím nejzajímavějším Géčkem na čtyřech kolech je G 65 AMG s 6.0-litrovým V12 BiTurbo o výkonu 612 koní. Proč zmiňuji čtyři kola? Protože vznikla i šílenost G 63 AMG 6×6 s šesti koly! Kvůli vysokému zájmu o 6×6 Mercedes představil trochu decentnější G 500 4×4², bláznivý offroad se světlou výškou 450 milimetrů. A tím to neskončilo, protože v závěru produkce byla odhalena ještě jedna bláznivost – Maybach G 650 Landaulet, terénní stroj s luxusním interiérem, stahovací střechou a dvojitě přeplňovaným dvanáctiválcem od AMG.

Mercedes třídy G – Offroad, který ovlivnil historii lidstva

První generace se vyráběla až ro roku 2018

Nejnovější generace byla představena roku 2018, a to v několika motorizacích včetně AMG G 63 s 4.0-litrovým V8 BiTurbo, ten má výkon až 585 koní. Mimochodem, obdobnou jednotku využívá i supersportovní Mercedes-AMG GT, jenž se ve specifikaci Black Series řadí k nejrychlejším autům na okruhu Nürburgring. Kdo by pak nechtěl působit příliš ekologicky, může sáhnout po AMG G 63 4×4², nástupci extravagantního G 500 4×4².

Mercedes třídy G – Offroad, který ovlivnil historii lidstva

Druhá generace třídy G přivezla elektrický pohon, ten schopnosti Géčka posunul na vyšší úroveň

Po modernizaci roku 2024 byly motorizace elektrifikované (mild-hybrid), o chvíli později se představilo i první čistě elektrické Géčko. To má rovnou čtyři elektromotory, které dokáží ideálně rozdělovat výkon mezi jednotlivá kola, což by dle Mercedesu mělo být ještě efektivnější než trojice uzávěrek diferenciálů u spalovacích variant. Dokonce jde o nejvýkonnější Géčko současnosti, AMG G 63 překonává o 2 koně výkonu a 314 Nm točivého momentu, což stačí ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 4.7 sekundy. Slušný výkon na offroad, který brodivostí 850 milimetrů o 150 milimetrů překonává ostatní varianty. Další vychytávkou G 580 EQ je možnost otočit se na místě, což je způsobeno regulací točivého momentu na jednotlivých kolech. Nájezdové úhly jsou shodné s ostatními verzemi – přední 32°, zadní 30.7° a přejezdový 20.3°, zároveň zvládá boční náklon až 35°. Dojezd 473 kilometrů (WLTP) zajišťuje baterie o kapacitě 116 kWh.

Mercedes třídy G – Offroad, který ovlivnil historii lidstva

Přejít zpět